Πρόσφατα άρθρα

Απρίλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Λύκος ανέφερε ότι «810.000 ευρώ θα διατεθούν σε έργα αυτεπιστασίας που θα αφορούν σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικά καταστήματα και σχολεία, 6,5 εκ ευρώ σε ασφαλτοστρώσεις, ένα τεράστιο ποσό που θα διατεθεί και στα 4 δημοτικά διαμερίσματα, 1 εκ ευρώ σε πλακοστρώσεις σε κοινόχρηστους χώρους  όλης της πόλης. Αυτές θα είναι οι συντηρήσεις βελτίωσης της πολύ μεγάλης δημοτικής περιουσίας που κατέχει ο δήμος και τα έργα αυτά θα γίνουν στις γειτονιές της πόλης.

Επίσης, τα έργα που θα εκτελεστούν το 2017 στην πόλη θα είναι οι τάπητες γηπέδων καλαθοσφαίρισης, έχουν επιλεγεί τέσσερα-  πέντε ανοιχτά γήπεδα για τα οποία θα δοθούν 74.000 ευρώ, από χρήματα του δήμου. Θα γίνουν παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές, μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης κολυμβητηρίου,  χλοοτάπητας και αποδυτήρια στη Χωράφα, και στα γήπεδα του Ηφαίστου, ανάπλαση  της Σοφοκλή Βενιζέλου, συγκοινωνιακή μελέτη για τον κόμβο στην Κωνσταντινουπόλεως προς Χαλκίδος, και  η πράξη αναλογισμού της Αγίου Ιεροθέου. Ένα τεράστιο θέμα το οποίο αν ξεκινήσουμε τώρα πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια θα το λύσουμε το θέμα. Θα ανοίξει η λεωφόρος μέχρι την πλατεία Δέγλερη.

Καθώς, στο τέλος του επόμενου έτους θα ξεκινήσουν τα έργα από το ΕΣΠΑ, έχουμε ξεκινήσει διάφορες μελέτες που αφορούν  ενεργειακές  αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων και του ηλεκτροφωτισμού, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με την χρήση εξοπλισμού νέας τεχνολογίας.  Την μελέτη του βρεφονηπιακού σταθμού στο οικοδομικό τετράγωνο 800. Σύντομα θα έρθει ως θέμα  η αγορά ενός άλλου χώρου χαρακτηρισμένου σαν παιδική χαρά προς το Μπουρνάζι όπου σκοπός είναι να εγκατασταθεί εκεί ένας μεγάλος βρεφονηπιακός και να απαλλαγούμε από το ενοίκιο δύο κοντινών. Ξεκινά η μελέτη για την ανακαίνιση των προσφυγικών πολυκατοικιών Ευαγγελίστριας και Αγίου Αντωνίου που έχουν χρόνια να ανακαινιστούν αλλά και μια μελέτη για τον «Σπαστήρα».  Πρέπει να αγοραστεί ένα οικόπεδο και θα το κάνουμε. Είναι σημαντικό για την περιοχή να γίνει ένα καλό έργο εκεί. Είναι ενδιάμεσα Πελασγίας και Πελοπίδα».

Τέλος ο κ. Λύκος ανέφερε  για τα αντιπλημμυρικά  ότι «υπάρχουν ήδη δύο μεγάλες εργολαβίες που γίνονται και θα ξεκινήσουν εντός των ημερών στην Φιλοπροόδων από Θηβών έως την Φιλιππιάδος.  Ξεκινάει σε λίγες ημέρες έχει βρεθεί μειοδότης και εγκαθίσταται, μεταξύ των Δήμων Χαϊδαρίου, Περιστερίου, στη Λεωφόρο Αθηνών. Έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια με το υπουργείο Περιβάλλοντος όσον αφορά στο βόρειο Περιστέρι για τα νερά από το Ποικίλο Όρος. Πρέπει να ανασχεθεί ο υδάτινος όγκος από το βουνό προς την πόλη. Οι μελέτες είναι χρονοβόρες γι’ αυτό και ζητήθηκε η βοήθεια του υπουργείου. Θα κάνουμε ένα αγωγό ίσως τον μεγαλύτερο που θα χρειαστεί να γίνει στον Δήμο που δεν θα έχει αποδέκτη τους σημερινούς. Βρισκόμαστε στο σημείο της έρευνας από το υπουργείο».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο  Αλέξανδρος Πλέστης ρώτησε «Τι προσδοκάτε ότι φέτος θα  υλοποιηθεί από όλο αυτό το πρόγραμμα, με δεδομένο  ότι, όπως διαβάζω,  έρχονται δράσεις ύψους 8εκ. περίπου από προηγούμενα χρόνια. Από όλα αυτά είναι σημαντικά για την πόλη αλλά τι θα υλοποιηθεί»;

Ο Φώτης Κουγιουμτζής  ρώτησε «Γιατί το γήπεδο Ηφαίστου ύψους 548.000 ευρώ να ενταχθεί στο προϋπολογισμό της περιφέρειας και όχι σε αυτόν της  Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπως ήταν προγραμματισμένο, ούτως ώστε να διεκδικήσουμε κάτι άλλο από την περιφέρεια;  Όσον αφορά το πράσινο λύκειο ύψους 224.000 ευρώ από ΕΣΠΑ τι δυνατότητες υπάρχουν  να επεκταθεί αυτό και σε άλλα σχολεία; Το ποσό των 745.000 ευρώ για παιδικές χαρές και τις πιστοποιήσεις τους πόσες  περιλαμβάνει; Ποσά από την περιφέρεια θα μπορούσαν από το 2014 να έχουν προχωρήσει; Γιατί καθυστερήσανε;

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης απάντησε «Υπήρχε υπογεγραμμένη  προγραμματική σύμβαση από τον προ προηγούμενο υπουργό για την κατασκευή  τριών γηπέδων: Ιερόθεος, Ήφαιστος και Γεώργιος Βασιλόπουλος. Δύο χρόνια μετά, και ύστερα από πολλές διαδικασίες  η καινούρια ηγεσία του υπουργείου μας είπε ότι χρήματα υπάρχουν για το ένα και το άλλο θα πάει αργότερα. Έτσι προχωρήσαμε για εκείνο του Αγίου Ιεροθέου. Κατανοούμε την  δυσκολία, ο Γενικός μας είπε ότι έχω δέκα εκατομμύρια για όλη την Ελλάδα.  Γι αυτό απευθύνθηκα στην περιφέρεια».

Ο Θάνος Δημητρίου ρώτησε για την Σοφοκλή Βενιζέλου «Τι εννοεί η διοίκηση όταν κάνει λόγο για κωλύματα και προβλήματα στο θέμα της ανάπλασης της οδού αυτής».

Απαντώντας ο κ. Λύκος ανέφερε «ότι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος θα εφαρμοστεί. Θα υλοποιηθούν οι ασφαλτοστρώσεις, οι πλακοστρώσεις, τα γήπεδα θα έχουν τελειώσει το καλοκαίρι το ίδιο και τα μικρά περιφερειακά γηπεδάκια, η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης της  Χωράφας καθώς και πράξη αναλογισμού». Για την χρηματοδότηση των γηπέδων από την Περιφέρεια και όχι από την  Γενική Γραμματεία είπε «Οι τάπητες πρέπει να αλλαχθούν γιατί είναι επικίνδυνοι για τραυματισμούς των αθλητών. Έτσι έπρεπε να βρούμε από αλλού πόρους,  παρά να περιμένουμε ένα ή δύο χρόνια το υπουργείο».

Για τις πράσινες στέγες, είπε «Είναι εγκεκριμένες μελέτες από το ΕΣΠΑ, υπήρχαν  όρια και  προϋποθέσεις και έτσι δεν μπορούσαν να γίνουν όλα τα σχολεία».

Για τις Παιδικές χαρές όπως τόνισε, «Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από την περιφέρεια και από όλους τους φορείς, πρόκειται για  9 παιδικές χαρές και τα έργα αφορούν στην ανάπλασή τους,  με σύγχρονο εξοπλισμό  οργάνων και την αδειοδότησή τους». Για τις οδοστρώσεις είπε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. «Φέτος εγκρίθηκε από την περιφέρεια το πρόγραμμα και το υλοποιούμε άμεσα».  Για την Σοφοκλή Βενιζέλου είπε ότι έχουμε πρόβλημα με την αρχιτεκτονική Επιτροπή του δυτικού τομέα. «Ταλαιπωρούμαστε ένα χρόνο. Παρατηρήσεις επί παρατηρήσεων και δεν έχουμε καταλήξει».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

«Μας  αναλύσατε ένα μεγαλόπνοο τεχνικό πρόγραμμα, που πραγματικά θα ανακούφιζε την πόλη» είπε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι για Όλους Ανατροπή Αλέξανδρος Πλέστης, «αλλά», όπως  τόνισε, «είμαστε διστακτικοί γιατί βλέπουμε δράσεις πολλών χρημάτων από προηγούμενα έτη, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Και πέρυσι και κάθε χρόνο αναγγέλλονται έργα τα οποία δεν πραγματοποιούνται είτε λόγω έλλειψης κονδυλίων είτε αλλαγής προτεραιότητας δράσεων. Έτσι είμαστε διστακτικοί και φοβόμαστε ότι πρόκειται πάλι για τεχνικό πρόγραμμα που δεν ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί. Το σημαντικότερο έργο που πρέπει να προσέξουμε και να προτάξουμε είναι το αντιπλημμυρικό. Εκεί διακυβεύονται περιουσίες και ζωές. Δεν θα είχαμε λόγο να μη το υπερασπιστούμε αν είμασταν σίγουροι ότι θα υλοποιούνταν. Σαν παράταξη θα είμαστε θετικοί σε ότι είναι καλό για την πόλη, αλλά αρνητικοί απέναντι σε οτιδήποτε δεν είναι».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» Φώτης Κουγιουμτζής τόνισε «Ένα έργο κρίνεται πάντα στο τέλος το ίδιο και το τεχνικό πρόγραμμα. Πολλά από όσα έχουν ειπωθεί δεν υλοποιούνται για διάφορους λόγους. Οι εργαζόμενοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα έργα αυτεπιστασίας και αξίζουν συγχαρητηρίων. Ωστόσο τα ποσά που είναι για τις ασφαλτοστρώσεις δεν ξέρω με ποιο τρόπο και πώς θα απορροφηθούν. Δεν φαίνεται να υπάρχει ένα ομοιογενές σχέδιο για όλη την πόλη και κυρίως για τις γειτονιές. Βλέπω πάλι να δίνετε έμφαση στο κέντρο. Μιλάτε για βιοκλιματικά έργα στο κέντρο, αλλά αν είναι σαν την Α παιδική χαρά αυτό δεν λέγεται βιοκλιματικό έργο. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το περιβάλλον, για τα ζητήματα προστασίας των χώρων. Ίσως θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη φορέων για την προστασία αυτών των σχολείων  και των Παιδικών Χαρών. Το ίδιο ισχύει και για τις πλακοστρώσεις. Περπατάμε και σκοντάφτουμε . Πολλά σημεία έχουν σηκωθεί από τις ρίζες των δέντρων Πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση του προβλήματος. Να μην γίνει πλακόστρωση για την πλακόστρωση.  Όσο για τα λεφτά για τα σχολεία είναι ψίχουλα, σε σχέση με τα ποσά που ξοδεύονται για το κέντρο και την είσοδο της πόλης. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο οι γειτονιές είναι ξεχασμένες στο πρόγραμμα αυτό».

Η δημοτική σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Αντωνία Αθανασοπούλου επισήμανε «Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν είναι ζήτημα αδυναμίας. Ζούμε σε μνημονιακή εποχή υπάρχει υποχρηματοδότηση, ανάλογα θα είναι και τα έργα που θα γίνονται. Δεν υπάρχει όμως και ένα διεκδικητικό κίνημα από το Δήμο όπου να απαιτεί κάποια ζητήματα ζωής και ανάγκης, να λύνονται. Χαιρετίζουμε όσα γίνονται για τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι όμως σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις ανάγκες. Θεωρούμε ότι όλη η φιλολογία περί βιοκλιματικών έρχεται να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες από αυτές των πολιτών. Θα καταψηφίσουμε το πρόγραμμα καθώς δεν υπάρχει σοβαρή μελέτη αντιμετώπισης των μεγάλων  προβλημάτων του Δήμου. Κάνετε μπαλώματα, ενώ όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις, ζητάτε να μειωθεί ο δρόμος χωρίς να υπάρχει τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου. Είναι σίγουρο ότι οι δια πλατύνσεις πεζοδρομίων γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι καταστηματάρχες με περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, αλλά και για να διευκολυνθούν νέα καταστήματα».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Παπαδόπουλος ενημέρωσε «Στην Ολλανδία για πρώτη φορά απαγορεύονται όλοι οι συνθετικοί  χλοοτάπητες.  Να το λάβουμε υπόψη, μην φτιάξουμε τα γήπεδα και χρειαστεί μετά να τα ξηλώσουμε. Διότι είναι καρκινογόνα». Θύμισε επίσης ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης ήταν στις μελέτες του Δήμου τις οποίες η ΓΓΑ θεώρησε ότι έπρεπε να αλλαχθούν. «Γι’ αυτό και καθυστέρησαν.  Ο Γενικός Γραμματέας σας είχε πει, ότι δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα τα δύο γήπεδα γιατί οι ομάδες θα μπλοκαριστούν. Το 1ο της Χωράφας θα γίνει τώρα και αμέσως μετά το γήπεδο του Ηφαίστου. Να ενημερωθούμε και από την ΓΓ για το πώς έχει η κατάσταση. Ειδικά για τα 2 γήπεδα έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση κι εμείς στην ΓΓΑ».

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης απάντησε «Δικαιολόγησα τον Γραμματέα, είχε δέκα εκατομμύρια για όλη την Ελλάδα. Για να μην καθυστερούμε βρήκαμε άλλο τρόπο να φτιάξουμε και τα δύο γήπεδα. Αυτό δείχνει ότι δεν καθόμαστε. Τρέχουμε για να βρούμε χρήματα.Το έργο μας ενδιαφέρει».

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι για Όλους Ανατροπή» Βασίλης Μουκουβίνας είπε «Ένα αθλητικό πρόγραμμα έχει συνολική αξιοποίηση για την κοινωνία και τη νεολαία της περιοχής. Εύχομαι η προγραμματική σύμβαση να υπογραφεί και να υλοποιηθεί. Ακούμε για επιχειρησιακό πρόγραμμα πενταετίας και εδώ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Είναι  ένα γενναίο πρόγραμμα έντεκα εκατομμυρίων  που θα αλλάξει την όψη της πόλης. Βέβαια, δέχομαι τις ενστάσεις και των άλλων συναδέλφων. Ότι γίνεται στην πόλη καλό για τον πολίτη είναι. Έχουμε βέβαια άλλη αντίληψη. Όχι  μόνο καφετέριες. Μακάρι να γίνει το έργο, αλλά εμείς θα απέχουμε από την ψηφοφορία, θα ψηφίζουμε κατά περίπτωση για κάθε έργο που θα έρχεται».

Η δημοτική σύμβουλος της  «Παράταξης Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» Σοφία Αλεξοπούλου τόνισε «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τα αντιπλημμυρικά. Αυτά τα εκατομμύρια που αναφέρθηκαν είναι έργα της περιφέρειας. Από μεριάς Δήμου πρέπει να κάνουμε ένα απολογισμό από το 2003 πόσα λεφτά έχουμε δώσει και σε αντιστοιχία και με το σημερινό πρόγραμμα που το μισό κομμάτι πηγαίνει στα εύκολα ασφαλτικά. Είναι μεγάλο πρόβλημα το αντιπλημμυρικό έπρεπε να κατέχει μεγαλύτερο ποσοστό στο πρόγραμμα τόσο σε θέματα μελετών όσο και κατασκευών».

Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης απάντησε «Για το υδραυλικό σύστημα της πόλης είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο ενώ είχαμε επαφή και με την εταιρεία μελετών. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πάρουμε τα νερά της Πετρούπολης και του Ποικίλου που μας πνίγουν. Θα πρέπει να γίνει ένα άλλος αγωγός ίσως ο πιο σημαντικός και αποτελεσματικός για  το έργο που να μην πέφτει απ’ ευθείας στον Κηφισό. Είναι ένα έργο που ξεπερνάει τις δυνατότητες του Δήμου. Ακόμη και το Υπουργείο  δίνει στοιχεία για τη σύνταξη των μελετών σε κάποια πολύ μεγάλα γραφεία που γνωρίζουν όλη την υδραυλική λεκάνη της Δυτικής Αθήνας. Είναι έργα χρονοβόρα».  Όσο για το Τεχνικό πρόβλημα ο Δήμαρχος αρνήθηκε ότι επικεντρώνει την προσοχή του στο κέντρο της πόλης. «Μιλάμε για γήπεδα και παιδικές χαρές στην περιφέρεια της πόλης, ενώ για  ασφαλτόστρωση θα δοθεί σχεδόν από 1εκ. ευρ σε κάθε διαμέρισμα. Συμφωνούμε ότι τα χρήματα για τα σχολεία είναι λίγα ωστόσο ο συμπολίτης βλέπει ότι τα ομορφότερα σχολεία είναι τα σχολεία του Δήμου Περιστερίου».

Ε.Β.