Πρόσφατα άρθρα

Απρίλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ομόφωνα ψηφίστηκαν και τα 13 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου την Τρίτη 25 Απριλίου που σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης. Αυτό συνέβη, όταν στην ψηφοφορία που έγινε το αίτημα της αντιπολίτευσης να συζητηθεί εκτός Ημερήσιας Διάταξης το θέμα της ίδρυσης Καλλιτεχνικού Γυμνασίου στο Περιστέρι, καταψηφίστηκε. (Σ.Σ. Θέμα για το οποίο αναλυτικά γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας). Ωστόσο, παρά τις αντιθέσεις, ως προς τον τρόπο χειρισμού του θέματος κυρίως και όχι προς την ουσία, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο είναι γεγονός και θα λειτουργήσει στην πόλη από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία και τους δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους κ.κ. Πλέστη και Δημητρίου.

Το 1ο θέμα «Έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Περιστερίου στην Πρόσκληση με κωδικό ΑΤΤ050 της ΕΥΔ του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (Α.Π. 715, 24/02/2017) και την ορθή επανάληψη αυτής (01.03.2017) με τίτλο Υποβολή Προτάσεων για «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ)» στο πλαίσιο του ΠΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020. στο Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020. (Αντ/χος κα Τσιώτα Μ.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΑΣΔΑ Μόσχος Διαμαντόπουλος είπε για το θέμα ότι «το ΟΧΕ είναι ένα καινούριο εργαλείο που υπάρχει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πρόγραμμα καλούνται Δήμοι, είτε συμπράξεις όμορων Δήμων, να υποβάλλουν προτάσεις ύψους μέχρι 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έως το 2020. Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε αυτό το εργαλείο  με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, είναι ότι τη διαχείριση του ποσού θα την κάνει για πρώτη φορά η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, από μόνη της. Στο πλαίσιο αυτό οι οκτώ Δήμοι που αποτελούν τον ΑΣΔΑ είχαν προχωρήσει ήδη από καιρό στην εκπόνηση σχετικού σχεδίου. Μετά προχωρήσαμε και στην κατάρτιση πρότασης για την ΟΧΕ πριν ακόμη η Περιφέρεια προχωρήσει στην προκήρυξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ενταχθεί ένας Δήμος στην ΟΧΕ είναι η ύπαρξη ΣΟΑΠ ή ισοδύναμου σχεδίου και συνολικός εξυπηρετούμενος πληθυσμός 250.000 κάτοικοι. Η περιοχή ης Δυτικής Αθήνας καλύπτει και τις δύο αυτές προϋποθέσεις.

Η συνολική πρόταση που θα πρέπει να υποβάλουμε θα πρέπει να αφορά κατά 40% στην φτώχεια στην περιοχή, 20%  σε επενδυτικές προτεραιότητες και 40% στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον ΑΣΔΑ έχει το εξής βασικό κομμάτι στρατηγικής. Με το καινούριο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας στην περιοχή της δυτικής Αθήνας υπάρχει μόνο ένα Διαδημοτικό Κέντρο Ευρείας Ακτινοβολίας στο Περιστέρι ενώ τα υπόλοιπα ακόμα και αυτά των Αγίων Αναργύρων και του Αιγάλεω υποβαθμίζονται σε Δημοτικά Κέντρα. Μέσα από την πρόταση που σχεδιάζουμε το Περιστέρι από Διαδημοτικό Κέντρο μετεξελίσσεται και αναδεικνύεται σε νέο Περιφερειακό Δυναμικό πόλο και εντάσσεται στο Δίκτυο πόλων με περιφερειακή εμβέλεια της Αττικής και τα άλλα δύο μετεξελίσσονται σε Διαδημοτικά Κέντρα Ευρείας Ακτινοβολίας.

Ο στόχος είναι μέσα από αυτή την ανάπτυξη των περιοχών μας να βοηθήσουμε συνολικά στην αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αττικής.

Πιστεύω ότι η ισότιμη και δυναμική ένταξη της Δυτικής Αθήνας στον πόλο Αθήνα – Πειραιά θα συμβάλει όχι μόνο στην αστική αναζωογόνησή της αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσα  και από το εργαλείο του ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κοινωνικής ένταξης των ευπαθών ομάδων. Έτσι έχουμε καταλήξει σε πέντε άξονες προτεραιότητας.

Είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης , η αστική αναζωογόνηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας , η οικοδόμηση ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας της Δυτικής Αθήνας, η ανάπτυξη και η εφαρμογή έξυπνων λύσεων και η ανάδειξη της Δυτικής Αθήνας ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού.

Με βάση τους άξονες αυτούς,  έχουμε καταλήξει σε 28 παρεμβάσεις. Οι Δήμοι μέσα από ομάδες εργασίας έχουν καταθέσει προτάσεις για μια σειρά δράσεων και με βάση αυτά τα έργα βγήκαν οι παρεμβάσεις. Η πρόταση που θα υποβάλουμε δεν θα περιλαμβάνει έργα θα περιλαμβάνει τους πέντε άξονες και τις 28 παρεμβάσεις. Και τα χρήματα που θα μας δοθούν θα είναι για κάθε μία από αυτές τις παρεμβάσεις. Ο ΑΣΔΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης θα προκηρύξει την κάθε μία από τα παρεμβάσεις με δικαιούχους κάθε φορά τους αντίστοιχους Δήμους.

Η επιλογή των προτάσεων των έργων που θα γίνουν στην Δυτική Αθήνα θα γίνει από το διαδημοτικό όργανο που είναι ο ΑΣΔΑ μετά από συνεννόηση με όλες τις δημοτικές αρχές».

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης σημείωσε ότι «το ΟΧΕ ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο επενδυτικό πακέτο που πρόκειται να έρθει στην Δυτική Αθήνα. Είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν από τον ΑΣΔΑ. Μετά από σκληρή προσπάθεια, κατορθώσαμε να είμαστε η τρίτη ΟΧΕ μετά την Αθήνα και τον Πειραιά και μάλιστα με ένα πρόγραμμα που θα ακουμπήσει τα 100 εκατομμύρια για τους Δήμους της Δυτικής Αθήνας

Τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να υλοποιείται αυτό το μεγάλο πρόγραμμα. Στον ΑΣΔΑ μετατρέψαμε τις διαδικαστικές δυσκολίες που δημιουργεί η πολυφωνία των επτά Δήμων, σε δημιουργική φαντασία. Οι εργαζόμενοι και οι Δήμοι από κοινού, προς όφελος των πόλεων μας, επιχειρούμε να φέρουμε το μέλλον κοντά. Και το ευχάριστο είναι ότι αυτά τα 100 εκατομμύρια θα έρθουν στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα. Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρω ότι όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, καθώς κοινό ζητούμενο για όλους μας ήταν να προτάξουμε τις πόλεις μας και τα προβλήματα τους».

Το 2ο θέμα «Αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 550.000,00 € από την Περιφέρεια Αττικής για το έργο «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ». (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης ανέφερε για το θέμα ότι «στα τέλη του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του γηπέδου στη Χωράφα. Ένα πολύ σημαντικό έργο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και για την νεολαία της πόλης, που θα γίνει με χρήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα είναι μια επικαιροποιημένη μελέτη για τα δύο γήπεδα του Ηφαίστου και όλων των βοηθητικών χώρων του Ηφαίστου με χρήματα που εξασφαλίσαμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι κι αυτό αποτέλεσμα μιας σκληρής διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής που προσπαθεί από παντού να εξασφαλίζει χρήματα, χωρίς να επιβαρύνει το ταμείο του Δήμου, για να γίνονται έργα στην πόλη».

Το 3ο θέμα «Έγκριση κάλυψης ποσού που θα προκύψει από την διαφορά του συμβασιοποιημένου αντικειμένου και της χρηματοδότησης της Περιφέρειας, του έργου «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ». (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 4ο θέμα «Έγκριση τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, οικονομικού έτους 2017. (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 5ο θέμα «Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου, έτους 2017. (Οικονομική Επιτροπή)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 6ο θέμα «Έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ» . (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 7ο θέμα «Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής παραλαβής του έργου «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ 1ΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ», προϋπολογισμού 1.228.831,00  €. (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 8ο θέμα «Έγκριση απολογισμού του Νομικού Προσώπου “Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπαίδευσης” για τo οικονομικό έτος 2016. (Πρ. Σχολ. Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Κακλαμάνος Μ.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 9ο θέμα «Έγκριση απολογισμού του Νομικού Προσώπου “Ενιαία Σχολική Επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης” για τo οικονομικό έτος 2016. (Πρ. Σχολ. Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Κασουρίδης Ν.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 10ο θέμα «Σύσταση τεσσάρων (4) προσωρινών προσωποπαγών θέσεων ΙΔΑΧ κατ’ εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. (Γ.Γ του Δήμου κα Τσόγκα Κων/να)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 11ο θέμα «Έγκριση επανάκτησης στον Δήμο εγκαταλελειμμένων οικογενειακών τάφων. (Αντ/χος κ. Μπέτσης Β.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 12ο θέμα «Λήψη απόφασης για την δωρεά ενός (1) αμαξιδίου στα πλαίσια της δράσης  «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΚΑΠΑΚΙΑ βοηθάω κινούμαι». (Αντ/χος κα Τσιώτα Μ.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Μπάμπης Δούναβης τόνισε: «Σε συνέχεια της δράσης, ανακοινώνουμε  μία ακόμη δωρεά ενός αμαξιδίου σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Μάλιστα, παρακαλώ την προσπάθεια και ενημέρωση όλων εσάς και την συμμετοχή σας,  έτσι ώστε να ενημερωθούν όσο περισσότεροι πολίτες μπορούν για να έχουμε τη δυνατότητα να χαρίζουμε περισσότερα χαμόγελα στους συμπολίτες μας».

Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης συνεχάρη τον κ. Δούναβη για την πρωτοβουλία που έχει πάρει. «Είναι αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία. Αυτά τα μικρά καπάκια έχουν κατορθώσει να μας δώσουν δέκα αμαξίδια τα οποία παραχωρούμε δωρεάν εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Δύο δόθηκαν στο σχολείο του Εθνικού  Ιδρύματος  Αποκατάστασης Αναπήρων. Μας έχουν ζητήσει άλλα δύο και θα ανταποκριθούμε μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, πήραμε απόφαση μέσω αυτής της δράσης να κατορθώσουμε να πάρουμε ένα ειδικό και πολύ ακριβό αμαξίδιο για να το δωρίσουμε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Υπάρχει ένας αθλητής, ο οποίος έχει βοηθήσει την Εθνική Ελλάδος να κατακτήσει μεγάλες πανευρωπαϊκές νίκες, αλλά δεν έχει αμαξίδιο. Ο Δήμος  μας αποφάσισε να το παραγγείλει και πιστεύουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα το παραδώσουμε», είπε ο κ. Παχατουρίδης.

Το 13ο θέμα «Απόρριψη αιτήματος εγκατάστασης Σταθμού Κινητής Τηλεφωνίας επί της οδού Πελοπίδα 72 (cosmote). (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.