Πρόσφατα άρθρα

Απρίλιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τις ερωτήσεις τους έθεσαν προς την διοίκηση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περιστερίου την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Ο  δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι για Όλους Ανατροπή» Βασίλης Μουκοβίνας ρώτησε την διοίκηση σχετικά με την ανάπλαση της Σοφοκλή Βενιζέλου, αν υπάρχει μελέτη για τους χώρους στάθμευσης, έτσι ώστε να μην γίνουν αποδέκτες οι γύρω δρόμοι και επιβαρυνθούν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρηγόρης Τημπλαλέξης έθεσε προς ψήφιση δύο ψηφίσματα, τα οποία δεν ψηφίστηκαν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο λόγω έλλειψης απαρτίας. Το πρώτο αφορούσε στους οκταμηνίτες συμβασιούχους και το δεύτερο στην επίθεση που δέχτηκε η περιφερειακή σύμβουλος του ΚΚΕ κ. Αλεξάνδρα Μπαλού από τον Θάνο Τζήμερο (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλο θέμα στην εφημερίδα μας).

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πλατεία Δασκαλογιάννη στο Μπουρνάζι, στην πορεία των αντιπλημμυρικών έργων,  στην λειτουργία της ψαραγοράς και στις ανάγκες των αδέσποτων ζώων της πόλης εν όψει του καλοκαιριού.

Όπως είπε «η πλατεία Δασκαλογιάννη στο παλιό Μπουρνάζι μπορεί να ζωντανέψει με μικρές παρεμβάσεις έτσι που να την χαίρονται πιο εύκολα οι κάτοικοι το καλοκαίρι. Η πλατεία αυτή  δεν συγκεντρώνει κόσμο αλλά και γενικότερα πρόκειται για μια περιοχή με πρόβλημα. Οι κάτοικοι αλλά και οι καταστηματάρχες θα ήθελαν να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, που θα διευκολύνουν την παραμονή των επισκεπτών στο χώρο της πλατείας. Μια  παιδική χαρά σε ένα μέρος της πλατείας θα ήταν ιδανική για τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους» ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε ενημέρωση για την Ψαραγορά. «Έχει περάσει ένα χρόνος από την ημέρα της σύμβασης με τον ιδιώτη  και θα ήθελα να μας πείτε τι έχει συμβεί από τότε έως σήμερα και γιατί δεν έχει λειτουργήσει. Όχι ότι κόπτομαι αλλά το ζητώ ως ενημέρωση» τόνισε.

Ενημέρωση ζήτησε ακόμη για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στην πόλη και τέλος κάλεσε την διοίκηση να μεριμνήσει να τοποθετηθούν ταΐστρες και ποτίστρες στην πόλη για τα αδέσποτα εν όψη των θερμών ημερών του καλοκαιριού που αναμένονται.

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι για Όλους Ανατροπή» Ηρώ Ζερβάκη  ανέφερε ότι «η 67 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αφορά θέματα του δημοτικού νεκροταφείου, έχει απορριφθεί μερικώς από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Μπορεί να μας πείτε γιατί και αν θα το επαναφέρετε στο Σώμα;» Ακόμη ρώτησε αν «μετά την εκδρομή στις Δαλματικές ακτές και τα προβλήματα που προέκυψαν, οι εκδρομές των ΚΕΦΙ  θα γίνονται υπό την εποπτεία και φροντίδα του δήμου Περιστερίου;»

Η δημοτική σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου Αντωνία Αθανασοπούλου ρώτησε «για ποιο λόγο απορρίφθηκε το αίτημα της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου για την διεξαγωγή εκδήλωσης στην πλατεία σχετικά με τους πρόσφυγες;».

Αναφέρθηκε επίσης στη Σοφοκλή Βενιζέλου ξεκαθαρίζοντας ότι η παράταξη της «δεν είναι ενάντια στις αναπλάσεις γενικά. Αλλά είναι ενάντια στις αναπλάσεις που αντί να προωθούν τα συμφέροντα των κατοίκων προωθούν τα συμφέροντα των συμφερόντων. Από αυτή την άποψη θέλω να διαβεβαιώσω και λόγω αρμοδιότητάς μου, ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα και δεν έχει προβλεφθεί καμία μελέτη για τους παρακείμενους δρόμους, όπου, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι λίγες θέσεις στάθμευσης δεν μπορούν να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα του πάρκινγκ αλλά  και του κυκλοφοριακού. Ένας δρόμος ο οποίος, προκειμένου να είναι πόλος έλξης των συμφερόντων, μετατρέπεται από 14 μέτρα πλάτος σε 3,5 μέτρα, λόγω δια πλάτυνσης των πεζοδρομίων, σίγουρα θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα επιφορτιστούν οι άλλοι δρόμοι. Είναι η λογική της ανάπλασης που αντί στο κέντρο να έχει τους κατοίκους και την ευημερία τους έχει τα συμφέροντα και τα κέρδη τους. Με αυτή του είδους την ανάπλαση είμαστε ενάντια και το έχουμε καταγγείλει και στο δημοτικό συμβούλιο. Έχουμε μάλιστα καλέσει και τις άλλες παρατάξεις να ομονοήσουμε όλοι μαζί ότι είμαστε ενάντια σε τέτοιου είδους αναπλάσεις».

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ζούτσος μίλησε για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνα. «Το θέμα του mall μπορεί να μην είναι Περιστεριώτικο αλλά αγγίζει το Περιστέρι. Στο Δήμο Αθηναίων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, πολλά χρόνια τώρα οι κάτοικοι της περιοχής, προσπαθούν να αποτρέψουν μια προσπάθεια διεθνών συμφερόντων, τα οποία μάλιστα τώρα εξαγοράστηκαν και από αμερικανική εταιρεία, να στηθεί εκεί ένα υπερ-mall 55.000 τ.μ. Ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Οι συλλογικότητες της περιοχής, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και οι αυτοδιοικητικές κινήσεις είχαν προσβάλει αυτή την διαδικασία στο συμβούλιο της Επικρατείας και το θέμα είχε παγώσει περίπου για τρία χρόνια. Μέσα στο Μάϊο το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, χωρίς καμιά ντροπή αποφάσισε να προχωρήσει. Δηλαδή όλα αυτά τα οποία τόσα χρόνια ήταν υπόθεση και των κατοίκων και σεβασμού του αρχαιολογικού χώρου και σεβασμού της καθημερινότητας των πολιτών, και σεβασμού στο πράσινο, ιδιαίτερα σε μια περιοχή της Αθήνας που πραγματικά είναι τυραννισμένη, δόθηκε το πράσινο φως να γίνει αυτό το τερατούργημα. Το ερώτημα είναι αν η διοίκηση έχει πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ή αν προτίθεται και με νομικά μέσα να προσβάλει την συγκεκριμένη απόφαση. Να θυμίσω ότι επειδή πολλοί κόπτονται για τους εμποροβιοτέχνες και εμπορικούς συλλόγους και ο εμπορικός κόσμος είχε πρωτοστατήσει στο να μην δημιουργηθεί το mall. Αυτό το μεγαθήριο ουσιαστικά θα είναι ο θάνατος του εμποράκου. Στο Περιστέρι βλέπουμε μαγαζιά να κλείνουν κάθε μέρα και μόνο οι γνωστοί επιτήδειοι μπορούν να κρατούν τρία και τέσσερα μαγαζιά κάνοντας προφανώς πολλές φορές και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα μικρά μαγαζιά του Περιστερίου θα αντέξουν να έχουν δίπλα τους αυτόν τον ανταγωνισμό;»

Ένα δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Ζούτσος αφορά «στην ανάρτηση στο καινούριο σχολικό κτίριο, στον Αι Γιάννη τον Θεολόγο μιας ταμπέλας που γράφει ΤΕΕ Δήμου Περιστερίου. Όμως ΤΕΕ δεν υπάρχουν πια. Παρακαλώ όποιους το έκαναν να την κατεβάσουν γιατί ΤΕΕ δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Ειδικά Σχολεία» κατέληξε .

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φίλιππος Φλουσκούνης ρώτησε για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων. «Θεωρούμε» είπε, «ότι είναι ένα πολιτικό ζήτημα και όχι ένα διαχειριστικό ζήτημα και εμπλέκονται άμεσα οι δημοτικές αρχές. Θέλουμε να ρωτήσουμε σε τι φάση βρίσκεται στο Δήμο Περιστερίου και αν υπάρχουν κάποια χρονικά περιθώρια για την αποστολή σχετικών πινάκων. Εμείς βέβαια διαφωνούμε με αυτού του είδους την αξιολόγηση καθώς προσπαθεί να ρίξει νερό στο μύλο αυτών που λένε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες και πολλά άλλα. Η επόμενη στόχευση που θα έχει, θα είναι να χρησιμοποιείται ως βούρδουλας για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Για παράδειγμα πως θα αξιολογούνται οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στα σωματεία τους, που αγωνίζονται και παλεύουν; Θα χρησιμοποιούνται για να νουθετήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους;»

Ρώτησε ακόμη για τους παιδικούς σταθμούς αν «θα είναι ίδιες σε σχέση με πέρυσι οι θέσεις στο Δήμο; Θα υπάρχουν αλλαγές γιατί φαίνεται ότι δίνονται περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι από το ΕΣΠΑ». Επίσης επισήμανε ότι στους Παιδικούς Σταθμούς «δεν μπορούν να γίνουν δεκτά παιδιά, κάτω του ενός έτους. Μπορεί στη στιγμή της αίτησης να μην είναι ενός έτους, αλλά δεν δέχεται ούτε μέσα στη χρονιά, αιτήσεις. Μια γυναίκα όμως που μπορεί στην πορεία να βρει δουλειά  τι θα κάνει; Θα πρέπει να δέχεται ο δήμος και αιτήσεις στα μέσα της χρονιάς. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει. Αν δεν ισχύει πείτε το για να το γνωρίζει ο κόσμος».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Η πρόεδρος του Ο.Π.Α.Α.Π. Ξένη Κορογιάννη απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό των παιδιών γιατί δεν έχουν γίνει οι επανεγγραφές, ενώ ξεκαθάρισε ότι αιτήσεις μπορούν να γίνουν όλο το χρόνο. Όπως είπε «όποιος λέει το αντίθετο είναι ψεύτης. Αιτήσεις παιδιών είναι υποχρεωμένοι οι υπάλληλοι να τις παίρνουν σε όλη τη διάρκεια του έτους, μόνο που επίσης είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους γονείς ότι επειδή είναι κάτω του ενός έτους δεν θα αξιολογηθούν. Και το λέμε γιατί  ένα παιδάκι 12 ή 13 μηνών προηγείται του 8 ή 9 μηνών. Μακάρι να είχαμε και άλλους σταθμούς για να πάρουμε όλα τα παιδιά. Αλλά και αυτό είναι κάτι που το προσπαθούμε, και στόχος μας πάντα είναι η δημιουργία και άλλων σταθμών. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τις αιτήσεις και τις παίρνουμε όλο το χρόνο».

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μαίρη Τσιώτα απάντησε σχετικά με την πλατεία στο Μπουρνάζι ότι «είμαστε υπέρ της αξιοποίησης του δημόσιου χώρου. Θεωρούμε ότι θα έχουμε επιτυχία αν καταφέρουμε τον κόσμο να βγει στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο και να τον προστατεύσει κιόλας. Ακόμα και οι φθορές, ακόμα και η καθαριότητα του χώρου, να γίνει ένα βίωμα των πολιτών. Θα το δούμε με μεγάλη σοβαρότητα αυτό το θέμα και θα εξετάσουμε τι είναι αυτό που ταιριάζει στο χώρο».

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση  δήλωσε ότι «ήρθε έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρέπει να δοθεί σε κάθε εργαζόμενο για να συμπληρωθεί. Σε πρώτη φάση οι ίδιοι, θα πρέπει, να αξιολογήσουν τον εαυτό τους και να ακολουθήσει η αξιολόγηση από τον προϊστάμενο, τον διευθυντή κ.λπ. Έχουν δοθεί οδηγίες από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ όσοι εργαζόμενοι θεωρήσουν ότι αυτό πρέπει να κάνουν να τα συμπληρώσουν και να τα παραδώσουν στους  συλλόγους, στα συλλογικά τους όργανα και εκείνοι να τα παραδώσουν στην ΑΔΕΔΥ. Έτσι έχει η κατάσταση ως αυτή της στιγμή. Κάθε εργαζόμενος έχει την δική του κρίση».

Ο αντιδήμαρχος Οικιστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Λύκος απάντησε για τους δρόμους στην Σοφοκλή Βενιζέλου ότι «προφανώς δεν μπορεί ένας δρόμος να κοπεί και να χωριστεί για τον κάθε κάτοικο. Με την λειτουργία των δύο άλλων σταθμών του ΜΕΤΡΟ τα διπλοπαρκαρίσματα στην περιοχή έχουν εξαφανιστεί και είναι μικρότερη η κίνηση στους γύρω δρόμους. Δεν θα είναι μεγάλο το πρόβλημα. Οι θέσεις για τους κατοίκους είναι αρκετές και αυτό φαίνεται το βράδυ. Δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στη στάθμευση».

Για τα αντιπλημμυρικά  δήλωσε ότι «σε λίγες ημέρες συντάσσεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για την επόμενη χρονιά και εκεί θα δείτε τι περιλαμβάνεται. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει ο νέος, ανεξάρτητος από όλους τους άλλους, μεγάλος αγωγός που θα έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα από οποιονδήποτε άλλο. Αυτός, θα ξεκινάει από το βουνό θα κατεβαίνει, μέσω της Αγίου Ιεροθέου και Αναπαύσεως και θα καταλήγει στη Θηβών, στη Λεωφόρο Καβάλας. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Ένας τεράστιος αγωγός που θα λύσει το πρόβλημα του βορείου Περιστερίου, της Θηβών και της Τσαλαβούτα. Κρατώντας τον όγκο των νερών της Θηβών που κατευθύνονται προς την Τσαλαβούτα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα το τεχνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί και εκεί θα δούμε τα κονδύλια που προβλέπει ο δήμος να δοθούν σε μελέτες  για έργα αντιπλημμυρικά».

Για την ψαραγορά είπε ότι οι πλειοδότες ετοιμάζουν την άδεια. Για την Ακαδημία Πλάτωνος σημείωσε ότι «πράγματι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός προς την πλευρά της κυβέρνησης. Πώς είναι δυνατόν αυτό το σεβαστό συμβούλιο οικονομικής επιτροπής να πάρει αυτή την απόφαση; Το να μεταθέτεται το πρόβλημα στο Δήμο Περιστερίου που πρωτοστάτησε με δύο ψηφίσματά του και άλλες ενέργειες εναντίον τη ίδρυσης αυτού του πολυκαταστήματος, δεν είναι σοβαρός διάλογος. Παρ’ όλα αυτά εξετάζουμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι  η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον υπουργό».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Τάσος Θεοδωράκος απάντησε για το ΤΕΕ ότι «το αίτημά σας θα το μεταφέρουμε στις κτιριακές υποδομές που είναι υπεύθυνοι για το έργο, αλλά είναι σχολείο της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης». Για την εκδήλωση της Αριστερής Κίνησης διευκρίνισε ότι «ζητήσατε μία ημερομηνία να κάνετε γλέντι η οποία όμως δεν γινόταν να σας δοθεί καθώς ήδη υπήρχε προγραμματισμένη εκδήλωση. Έτσι σας πρότεινα άλλη ημερομηνία, ενώ πρέπει να ξέρετε ότι εμείς δίνουμε άδειες μόνο στις ώρες κοινής ησυχίας. Επίσης, έχουμε πολλά παράπονα από τους δημότες, όχι για σας αλλά για οποιαδήποτε εκδήλωση στην πλατεία, γιατί υπάρχουν πολλά παιδιά που θέλουν να παίξουν. Πάντως δεν σας αρνήθηκε κανείς».

Για τα αδέσποτα είπε ότι «η φροντίδα μας είναι γνωστή με το Διαδημοτικό Κέντρο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων. Αν και δεν έχουμε πολλά αδέσποτα στην πόλη, υποδείξτε μας τα σημεία που θέλετε για ταΐστρες και ποτίστρες και θα το φροντίσουμε. Καλό όμως θα ήταν να ξέρετε ότι αυτές γίνονται πολλές φορές στόχος ασυνείδητων. Βρίσκουν εκεί την ευκαιρία  και πετάνε φόλες. Έχει παρατηρηθείς σε πολλούς δήμους, ενώ το έχουν τονίσει αυτό και φιλοζωϊκές οργανώσεις».

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Επί δέκα οκτώ θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης κλήθηκαν να αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Περιστερίου στην συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Το 1ο θέμα «Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου, έτους 2017. (Οικονομική Επιτροπή)», ψηφίστηκε με 24 θετικές ψήφους και 7 αρνητικές.

Το 2ο θέμα «Λήψη απόφασης για την έγκριση σύναψης δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών για τον καθαρισμό του κτιρίου του Δήμου επί της οδού Τσαλαβούτα 4 και Κρυστάλλη όπου στεγάζεται το Ηλεκτρολογικό τμήμα του Δήμου. (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε με 24 θετικές ψήφους και 7 αρνητικές.

Το 3ο θέμα «Έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ/17» (με ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ). (Αντ/χος κ. Ποθητός Κ.)», ψηφίστηκε με 28 θετικές ψήφους, 1 αποχή και 2 λευκά.

Το 4ο θέμα «Έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ/17» (με ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ). (Αντ/χος κ. Ποθητός Κ.)», ψηφίστηκε με 28 θετικές ψήφους, 1 αποχή και 2 λευκά.

Το 5ο θέμα «Έγκριση μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ/17» (με ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ). (Αντ/χος κ. Ποθητός Κ.)», ψηφίστηκε με 31 θετικές ψήφους και 1 αποχή.

Το 6ο θέμα «Έγκριση παράτασης μίσθωσης του ακινήτου επί της οδού Πεισιστράτου και Φιλίππου που στεγάζεται το 2Ο ΚΕ.ΦΙ Περιστερίου. (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 7ο θέμα «Έγκριση ανάθεσης κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού των εργασιών της καθαριότητας, περιποίησης, συντήρησης και ευπρεπισμού των τάφων στο Δημοτικό Κοιμητήριο Περιστερίου. (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)» ψηφίστηκε με 25 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 4 αρνητικές.

Το 8ο θέμα «Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ν. 4412/2016. (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε με  23 θετικές ψήφους, 6 αποχές και 1 λευκό.

Το 9ο θέμα «Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής παραλαβής του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ 1ης ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ». (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 5 αρνητικές.

Το 10ο θέμα «Έγκριση 3ου ΑΠΕ του έργου «ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΕΙΣ/15». (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 7 αποχές.

Το 11ο θέμα « Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής υπηρεσιών για την παροχή υπηρεσιών «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ – ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ – ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ». (Αντ/χος κ. Λύκος Π.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 7 αποχές.

Το 12ο θέμα «Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής υπηρεσιών για την μίσθωση της τσάπας-σφυρί και Φορτηγού στα πλαίσια του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ/16». (Αντ/χος κ. Ποθητός Κ.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 7 αποχές.

Το 13ο θέμα «Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής υπηρεσιών για την «Συντήρηση συντριβανιών Δήμου Περιστερίου». (Αντ/χος κ. Ποθητός Κ.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 7 αποχές.

Το 14ο θέμα «Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής υπηρεσιών για την άντληση σκυροδέματος στα πλαίσια του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ/16». (Αντ/χος κ. Ποθητός Κ.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό και 7 αποχές.

Το 15ο θέμα «Έγκριση διενέργειας δαπάνης για την προμήθεια οχημάτων του Δήμου. (Αντ/χος κα Τσιώτα Μ.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 16ο θέμα «Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής υπηρεσίας Δ/νσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής, σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ν. 4412/16. (Αντ/χος κα Τσιώτα Μ.)», ψηφίστηκε με 23 θετικές ψήφους, 1 λευκό, 2 αποχές και 4 αρνητικές.

Το 17ο θέμα «Λήψη απόφασης για τη δωρεά ενός (1) αμαξιδίου στα πλαίσια της δράσης «Ανακυκλώνω καπάκια βοηθάω κινούμαι». (Αντ/χος κα Τσιώτα Μ.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το 18ο θέμα «Λήψη απόφασης για την διαγραφή οφειλών από Χρηματικούς Καταλόγους από παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (Αντ/χος κ. Θεοδωράκος Αν.)», ψηφίστηκε ομόφωνα.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Στο πλευρό των εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις στέκεται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου, με ψήφισμα που υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία στην συνεδρίασή του στις 6 Ιουνίου.

Στην ίδια συνεδρίαση ομόφωνα υιοθέτησε και δύο ακόμη ψηφίσματα, καταδίκης της επίθεσης του Θάνου Τζήμερου εναντίον της περιφερειακής συμβούλου του ΚΚΕ Αλεξάνδρας Μπαλού και της επίθεσης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη προς τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκο Δένδια.

Τα δύο πρώτα ψηφίσματα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρηγόρης Τημπλαλέξης και το τρίτο ο δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Θωμάς Αναγνωστόπουλος.

Ο κ. Τημπλαλέξης επισήμανε ότι τα ψηφίσματα δεν πρέπει να τίθενται για συζήτηση στο τέλος της διαδικασίας γιατί πολλοί σύμβουλοι αποχωρούν, αρκετοί σκόπιμα, και δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για την συζήτησή τους. «Αυτό συνέβη με τα δύο αυτά ψηφίσματα που αρχικά είχαν έρθει στο Σώμα στην συνεδρίαση της 18 Μαΐου. Για τους συμβασιούχους τόνισε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν 15 συμβασιούχοι εργαζόμενοι  στο Δήμο Περιστερίου και οι οποίοι όπως και οι υπόλοιποι, βάλλονται άμεσα. Γι’ αυτούς λοιπόν, πρέπει να πάρουμε θέση. Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ έχουν πάρει θέση, καλούν σε συγκεντρώσεις και δηλώνουν ότι θα υπερασπίσουν τους εργαζόμενους. Πρέπει να πάρει επ’ αυτού θέση και το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου. Πρέπει να καταδικάσουμε το γεγονός, αφετέρου πρέπει να προστατέψουμε τους εργαζόμενους του Δήμου».

Για το δεύτερο ψήφισμα είπε ότι «οι φασίστες δεν λουφάζουν ποτέ. Τραμπουκισμοί, χυδαιολογία και διάφορα περιστατικά συμβαίνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Τζήμερος γρονθοκόπησε την κ. Μπαλού την περιφερειακή σύμβουλο του ΚΚΕ. Αλλά δεν έχουμε αντίρρηση να καταδικάσουμε και την επίθεση του Κασιδιάρη στον Δένδια στην Βουλή».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Μαίρη Τσιώτα αναγνώρισε στους συμβασιούχους οκταμήνων, ότι «είναι εργάτες καθαριότητας και οδηγοί που δουλεύουν στην πιο βαριά δουλειά, είναι πανάξιοι, σηκώνουν ένα σημαντικό βάρος, δουλεύουν το ίδιο σκληρά με τους μόνιμους. Και δηλώνω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι πρέπει να πάρουν και το τελευταίο ευρώ που τους αναλογεί». Ωστόσο η κ. Τσιώτα επισήμανε ότι «βρίσκονται σε πολιτική ομηρία, είναι θύματα μιας κατάστασης που τους τάζουν μονιμότητα, τα θύματα  της συνωμοσίας κάποιων, που τους εγκλωβίσανε σε παλιές τακτικές. Τέτοιου είδους δεσμεύσεις οδήγησαν στο γεγονός το οκτάμηνο να γίνει 18μηνο, δίνοντας στους συμβασιούχους που ήξεραν εξ αρχής τη διάρκεια της σύμβασής τους, ανάσα αλλά και ελπίδα για νέα παράταση και μονιμότητα». Ξεκαθάρισε δε ότι «αν μας πουν κρατήστε τους, πολύ ευχαρίστως θα το κάνουμε χρήματα υπάρχουν. Παρόλο που είχαμε την παράταση των πρώτων οκταμήνων, προσλάβαμε και τα δεύτερα. Μπορούμε να το κάνουμε, άλλωστε η έλλειψη προσωπικού στην αρμόδια υπηρεσία είναι τρομακτική. Θέλουμε το δημόσιο χαρακτήρα της διεύθυνσης περιβάλλοντος το επιδιώκουμε το οργανώνουμε, αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος προκειμένου να είμαστε η καλύτερη, η καθαρότερη πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε και σε άλλη αγορά στόλου. Αυτό δείχνει ότι πρόθεσή μας είναι  μια δυνατή δημόσια υπηρεσία περιβάλλοντος».

Στο πνεύμα αυτό ήταν και οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων κ.κ. Στουρούλια και Λύκου, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η πλειοψηφία δεν είχε πρόθεση να ψηφίσει το ψήφισμα τουλάχιστον έτσι όπως κατατέθηκε.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξιος Σταυρούλιας δήλωσε ότι «σε αυτή τη χώρα θα πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε σοβαροί. Και οι πολίτες απέναντι στο κράτος και το κράτος απέναντι στους πολίτες. Θεωρώ αδιανόητο να προσλαμβάνει το κράτος για οκτώ μήνες και μετά εμείς να λέμε όχι για οκτώ, αλλά για δεκαοκτώ και για μόνιμα. Προσωπική μου άποψη και την εκφράζω δημόσια. Βεβαίως οι εργαζόμενοι ό,τι ημερομίσθια έχουν κάνει πρέπει να τα πληρωθούν. Θεωρώ αδιανόητο να λέω ότι πήραμε συμβασιούχους οκταμηνίτες και τώρα πάμε να τους μονιμοποιήσουμε. Αυτή η λαίλαπα έχει φέρει την Ελλάδα εδώ που την έχει φέρει. Διαφωνώ με αυτή την τακτική και θεωρώ ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να ζητήσει μόνιμο προσωπικό. Να κάνουν αιτήσεις για μόνιμες θέσεις και εκεί να κριθούν. Επειδή γνωρίζω πώς και με ποια κριτήρια γίνονται οι αιτήσεις για τα οκτάμηνα τετράμηνα, δίμηνα, να σταματήσει πια αυτό. Πρέπει να γίνει διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό, να συμμετέχουν όλοι, εκεί να κριθούν οι αιτούντες και να γίνουν προσλήψεις. Αυτή η οδός έχει βασανίσει την χώρα και το δήμο. Διαφωνώ προς το αίτημα μονιμότητας».

Το ίδιο επισήμανε και ο αντιδήμαρχος Οικιστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Λύκος. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσωπικό σε υπηρεσίες που έχουν αποδεκατιστεί, κάτι που πρέπει να γίνει με νόμιμες διαδικασίες. Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι αυτό είναι νόμιμη διαδικασία να την ακολουθήσει, αν νομίζει ότι δεν θα μπορέσει να την κρατήσει και περαιτέρω, πρέπει να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από την αβεβαιότητα και την αγωνία για το τι θα γίνει». Και σημείωσε τέλος ο κ. Λύκος ότι «δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας παράνομες αποφάσεις».

Αλλά λίγο αργότερα η διοίκηση άλλαξε στάση και υπερψήφισε το ψήφισμα. Τα σκληρά λόγια του επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης κ. Παπανικολάου, η διαφοροποίηση της κ. Αεράκη και του κ. Βαθιώτη, αλλά και η αποστροφή του λόγου του κ. Τημπλαλέξη «να δούμε πώς θα τους κοιτάξουμε στα μάτια» έφεραν την αλλαγή στη στάση της πλειοψηφίας. Μόνο ο κ. Σταυρούλιας έμεινε σταθερός υπερασπίζοντας έως τέλους την άποψή του, ψηφίζοντας λευκό.

«Θα είμαι λίγο σκληρός γιατί ζούμε το ίδιο και στην υγεία» τόνισε ο επικεφαλής της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου Παναγιώτης Παπανικολάου. «Με αφορμή το θέμα αυτό αποκαλύπτεται πόσο ξεφτιλισμένο είναι αυτό το αστικό κράτος των κατσαπλιάδων και τα κόμματα τα οποία έρχονται στην εξουσία κατά καιρούς. Υπάρχει μια φιλολογία ότι δήθεν από τους εργαζομένους, τους έκτακτους των 500 και 600 ευρώ χρεοκόπησε το κράτος. Αν είναι δυνατόν. Ακόμα για παράδειγμα πληρώνουμε την κρατικοδίαιτη μασαμπούκα, την εργολαβική της Ολυμπιάδας. Πήγαν και έφτιαξαν το πιο ακριβό και σύγχρονο γήπεδο μπέιζμπολ στον κόσμο, στην Αθήνα. Που οι Έλληνες άμα τους ρωτήσεις τι είναι το μπέιζμπολ θα νομίζουν ότι είναι ξυλίκι. Και μιλάμε σε αυτό το ξεφτιλισμένο κράτος ότι φταίνε οι έκτακτοι εργαζόμενοι που κληρονόμησε. Τη στιγμή που κυνηγάνε να πιάσουν αυτόν με τους 46 λογαριασμούς… Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες; Και στους ΟΤΑ και στην περίθαλψη και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γιατί αυτό το ξεφτιλισμένο κράτος και τα κόμματα τους βάζουν σε πολιτική ομηρία;

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτό επιβάλλεται σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση. Είναι η νούμερο ένα επιλογή της προσωρινής ελαστικής εργασίας και της απάνθρωπης ομηρίας σε ανθρώπους. Βέβαια, ο δήμος ένα ψήφισμα θα βγάλει, δεν κυβερνάει. Και ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες το ακούω βερεσέ. Έχει και παρά έχει τεράστιες ευθύνες, τις ίδιες με τους προκατόχους της. Για μένα αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι κανένας εργαζόμενος που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν μπορεί να είναι σε καθεστώς προσωρινής ελαστικής εργασιακής ομηρίας. Ούτε ένας. Από τη στιγμή που το δεχόμαστε αυτό, πρέπει αυτές οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, τουλάχιστον μέχρι να καλυφθούν από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Και να αποφασίσουμε από εδώ και πέρα να μην ξαναγίνει αυτή η αισχρή διαδικασία. Όλες οι θέσεις να αφορούν μόνιμο προσωπικό. Δηλαδή θα γίνουμε χώρα όπου η νεολαία μας και οι μελλοντικές γενιές το μεγαλύτερο που θα προσβλέπουν θα είναι μια οκτάμηνη απασχόληση; Για να φεύγει ο ένας και να έρχεται ο επόμενος; Να βάλουμε όλοι πλάτη και να είναι αυτό το ψήφισμα η αφετηρία, για μόνιμο προσωπικό».

«Να σταματήσει αυτή η διαδικασία των απασχολουμένων με συμβάσεις και να γίνονται μόνιμες προσλήψεις» είπε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαρία Αεράκη και ζήτησε να γίνει αποδεκτό το ψήφισμα «σαν μήνυμα και μόνο, προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία και όχι προς την διοίκηση».

Στη δευτερολογία του ο κ. Σταυρούλιας τόνισε ότι «γνωρίζουμε όλοι πώς πέρασαν αυτοί οι συμβασιούχοι. Θα σας πω όμως ότι ένας πατέρας με δυο παιδιά αν είχε κάνει  έστω και δύο μεροκάματα δεν μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό το διαγωνισμό. Εκεί είναι η ένστασή μου και επειδή απασχολώ ανθρώπινο δυναμικό  χρόνια τώρα στη δουλειά μου, χωρίς ποτέ να έχω πρόβλημα σε κανένα θέμα που τους αφορά, η ένστασή μου δεν έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Θέλουμε να γίνει διαγωνισμός και να προσλάβουμε εργαζόμενους μόνιμους για να καλύψουμε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες μας. Αυτός ο τρόπος κατά την άποψή μου αιχμαλωτίζει οικογένειες, κρατάει εκτός εργασίας ικανούς ανθρώπους και είναι ένα παλιό σάπιο σύστημα το οποίο επανήλθε. Δεν διαφωνώ με το ψήφισμα, αλλά δεν μπορώ να ζητάω μονιμοποίηση συμβασιούχων. Έστω και ένα δίμηνο εργασίας αν είχε κάνει κάποιος δεν μπορούσε να συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η ανεργία. Εκεί είναι λοιπόν η ένστασή μου, για το πώς προσλαμβάνουμε. Είναι ίσες οι ευκαιρίες που δίνονται ή είναι κλείνω το μάτι; Πρέπει το κράτος να είναι σοβαρό. Το οκτάμηνο να είναι οκτάμηνο. Δεν μπορεί το κρέας να γίνεται στην πορεία ψάρι. Να αλλαχτεί λίγο το περιεχόμενο να μπορέσουμε όλοι να το ψηφίσουμε», κατέληξε ο κ. Σταυρούλιας.

«Συμφωνώ με την άποψη του ΚΚΕ ότι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα να αντισταθούμε» διαφοροποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Βαθιώτης με  αιχμές εναντίον του κ. Σταυρούλια: «Εδώ δεν είμαστε για να φέρουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες. Ούτε κ. Σταυρούλια να αναφέρουμε τις δουλειές μας. Πρέπει να αντισταθούμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν μόνιμοι. Γιατί εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στέλνουμε το μήνυμά μας και παίρνουμε τις πρωτοβουλίες αντίστασης του Δήμου. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα. Λέμε τα προσωπικά μας εδώ μέσα. Είστε ένας πάρα πολύ καλός επιχειρηματίας αλλά εδώ δεν είναι προσωπικό το θέμα».

«Δεν μπορεί να αλλάξει το ψήφισμα» είπε ο κ. Τημπλαλέξης ξεκαθαρίζοντας ότι «στη δική μας γλώσσα το ψήφισμα θα ήταν πιο σκληρό. Είναι γραμμένο για να περάσει. Είναι παιδιά δικά μας και πρέπει να περάσει το ψήφισμα, για να έχουμε όλοι μούτρα να τους αντικρίσουμε».

Έτσι με τον κ. Τημπλαλέξη συμφώνησε και ο κ. Λύκος: «Θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι παιδιά δικά μας έχουν δουλέψει σκληρά για να κρατηθούν σε αυτές τις θέσεις, πιστεύω ότι τους δόθηκε αυτή η ελπίδα από την κυβέρνηση, την οποία πήρε στη συνέχεια πίσω. Ας βρει τρόπο να τους κρατήσει. Είμαστε υπέρ της μόνιμης δουλειάς των εργαζομένων ειδικά σε αυτούς τους τομείς».

Η δημοτική σύμβουλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου Αντωνία Αθανασοπούλου αφού σημείωσε ότι τα ψηφίσματα δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου να βγαίνουν στο τέλος, απλά είθισται και επειδή τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια αναλγησία από την μεριά δημοτικών συμβούλων που δεν τους νοιάζει για σημαντικά θέματα, ζήτησε τα ψηφίσματα να προηγούνται. Για το θέμα των συμβασιούχων είπε ότι «είναι σοβαρότατο θέμα καθώς αφορά σε 50.000  και πλέον συμβασιούχους στο δημόσιο. Είναι γεγονός η υποχρηματοδότηση και η διάλυση που τείνει να συμβεί στις υπηρεσίες κυρίως της καθαριότητας και επιβάλλεται από το δήμο να ψηφιστεί ομόφωνα ένα ψήφισμα και για τους εργαζόμενους στο δήμο αλλά και γενικότερα».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» Φώτης Κουγιουμτζής τόνισε ότι «κανείς δεν θέλει την απόλυση εργαζομένων, αλλά ο καθένας έχει την δική του προσέγγιση. Αυτές είναι παθογένειες ενός συστήματος που για πολλά χρόνια είχε πελατειακό κράτος, που κατά το δοκούν προσλάμβανε χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν με οποιοδήποτε τρόπο, όταν είναι άνεργοι. Ωστόσο σχετικά με το ψήφισμα υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν έχει καθαρογραφτεί, άρα δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες. Επίσης στην συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων, για τους οποίους συζητάμε, με τον υπουργό, υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ και θα βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας. Όλοι θα θέλαμε να καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες με μονίμους υπαλλήλους, όμως οι περιορισμοί από την τρόικα  δεν επιτρέπουν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Είναι το γνωστό ένα προς 5 που κάποια στιγμή ήθελαν να γίνει ένα προς 10.  Δηλαδή θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε το 1/5 των εργαζομένων και μάλιστα όταν διευρύνονται οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί. Όμως η επικέντρωση του ψηφίσματος εναντίον της κυβέρνησης, για μια παθογένεια του συστήματος την οποία κληρονόμησε, τη στιγμή μάλιστα, που αυτή διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν νομίζω ότι είναι δίκιο».

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι για Όλους Ανατροπή» Ηρώ Ζερβάκη σημείωσε ότι «από τη μία είναι η αγωνία για το δικαίωμα του εργαζόμενου για δουλειά, για σταθερή εργασία, μία άποψη  που αναπτύσσεται σε ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που δεν είναι δυστυχώς για μόνιμες και σταθερές εργασίες. Τα παιδιά δεν θα ζήσουν όπως εμείς πριν από είκοσι και δέκα χρόνια. Όλοι θέλουμε να υπάρχουν δουλειές για τον κόσμο, όμως δεν μου κατέστη σαφές από τη συζήτηση, ποια ακριβώς είναι η θέση της διοίκησης. Λέει ότι θα πράξει το νόμιμο. Βέβαια πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός και  συμφωνούμε όλοι να καλυφθούν ότι κενά υπάρχουν. Και να μην καλύπτονται με τη συνήθη τακτική της εργολαβίας. Η κάθε κυβέρνηση μπορεί μετά από πιέσεις να δώσει μία διεύρυνση χρόνου για να μην υπάρχουν κενά στην εργασία».

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φίλιππος Φλουσκούνης τόνισε ότι «οι ελαστικές μορφές εργασίας δεν ήταν το νέο το καινούριο που έφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν κάποτε μιλούσαμε για σταθερές σχέσεις εργασίας ήμασταν οι αναχρονιστικοί. Το κράτος και οι δήμοι χρειάζονται μόνιμο προσωπικό δεν θέλουν όμως. Θέλουν ελαστικές σχέσεις εργασίας και για το πελατειακό στοιχείο τους προκειμένου να κρατούν ομήρους τους ανθρώπους. Αλλά το πιο ουσιαστικό είναι το οικονομικό. Είναι η ανακύκλωση της ανεργίας. Για να λειτουργούν αυτά τα οκτάμηνα τα δίμηνα και τα τετράμηνα σαν ανακουφιστική παρωπίδα στο καζάνι που βράζει στην κοινωνία. Για να μην βγει ο κόσμος έξω και για αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Και δεν έχουμε αυταπάτη ότι με αυτό το ψήφισμα θα σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει απόφαση ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή δουλειά για όλους. Όσο για την καθαρογραφή της απόφασης τι να περιμένουμε; Να δούμε αν θα τους πάρουν τα λεφτά από την τσέπη; Η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα έδινε τα 751 ευρώ; Που λέει ότι θα μου γυρίσετε πίσω ότι έχετε πάρει; Πρέπει να υπάρχει απόφαση και από τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Σωματεία. Δουλεύουν καλύπτουν ανάγκες και όσοι δουλεύουν πρέπει να έχουν μια σταθερή δουλειά για να έχουν και μια σταθερή ζωή».

«Συμφωνώ για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και για τις οποίες πρέπει να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με μόνιμο χαρακτήρα» δήλωσε ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Περιστέρι για Όλους Ανατροπή» Βασίλης Μουκουβίνας. «Πρέπει όμως» διευκρίνισε «να προηγηθεί πρώτα η αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και η μετάταξή τους όπου χρειάζεται. Έχουμε 850 υπαλλήλους στο Δήμο και δεν έχουμε καθαρίστριες. Έχουν προσληφθεί όλοι κανονικά; Πολλοί έχουν μπει ως καθαριστές και μέσω μετατάξεων ή άλλων τρόπων έχουν γίνει διοικητικοί. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Να λέμε μόνιμη εργασία ναι. Αλλά σήμερα βλέπω είμαστε απέναντι σε έναν υπουργό που πάει να δώσει ένα φιλικό προορισμό επενδύσεων στο Δήμο Περιστερίου. Αντί ο Δήμος να βγάλει ένα ψήφισμα όπλο στην διοίκηση να διαπραγματευτεί οικονομικό διακανονισμό, επενδυτικό περιβάλλον και σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα, εμείς λέμε όχι στο mall. Ναι στις πάγιες και διαρκείς θέσεις εργασίας αλλά όχι μόνο στο δημόσιο. Πρέπει να σταματήσει το κλείσιμο ματιού που γίνεται τόσα χρόνια και πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Είμαστε ευαίσθητοι για τις επόμενες γενιές. Δεν θα ξαναψηφίσω για πρόσληψη με συμβάσεις. Και δεν θα ψηφίσω το ψήφισμα».

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο η αντιδήμαρχος κ. Τσιώτα διευκρίνισε ότι «ο Δήμος έχει υποβάλλει πάγιο αίτημα για μόνιμους υπαλλήλους στη διεύθυνση καθαριότητας. Αίτημα που παραμένει και ανανεώνεται κάθε φορά. Ο Δήμος τις όποιες προσλήψεις κάνει, τις κάνει μετά από προγραμματισμό και έγκριση από την Περιφέρεια. Μόνο που οι εγκρίσεις δεν αφορούν σε μόνιμο προσωπικό. Συμφωνώ με την άποψη όταν κάποιος μπαίνει με οκτάμηνη σύμβαση, να  ξέρει, όπως και το ήξερε, ότι θα είναι οκτάμηνη και δεν θα προσβλέπει σε τίποτα άλλο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όμως τέθηκαν σε πολιτική ομηρία από την επανάληψη αποφάσεων που κατά καιρούς στο παρελθόν συνέβαιναν. Αυτά είναι φαντάσματα του παρελθόντος. Έμπαιναν με οκτάμηνα και τους έκαναν δωδεκάμηνα και άλλα. Σήμερα τους τάζουν μονιμοποίηση, τους δίνουν ελπίδες και είναι τόση η αγωνία τους, που είναι για λύπηση. Θα πρέπει να σταματήσει η πολιτική εξόντωση που τους γίνεται και οι ελπίδες που τους γεννώνται μέσα από ψηφίσματα και άλλες τέτοιες διαδικασίες», είπε. Τέλος δήλωσε ότι όταν έρθει η έγκριση από την Περιφέρεια «και πάλι θα φέρω προς έγκριση στο Συμβούλιο προσλήψεις συμβασιούχων γιατί η πόλη θα πρέπει να μείνει καθαρή».

Απαντώντας στο θέμα των μόνιμων προσλήψεων και η πρόεδρος του Ο.Π.Α.Α.Π. Ξένη Κορόγιαννη είπε ότι «κάθε φορά που κάνουμε προγραμματισμό και ζητάμε από το υπουργείο Εσωτερικών υπαλλήλους δεν εγκρίνεται το αίτημα ή μας εγκρίνει δύο ανθρώπους, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Λώλος συμφώνησε με τα περισσότερα που ειπώθηκαν. «Είναι ίσως η στιγμή να σταλεί στην ΚΕΔΕ το αίτημα, έτσι ώστε να γίνουν πρωτοβουλίες επί της ουσίας και όχι μόνο σαν άποψη. Το ψήφισμα θα σταλεί, το πιο πιθανό όμως είναι, κανείς να μην του δώσει σημασία. Αν παρθούν πρωτοβουλίες και μέσω της ΚΕΔΕ και γίνει θέμα προς συζήτηση θα έχει καλύτερα αποτελέσματα».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δ.Σ. του Δήμου Περιστερίου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως παράνομη την ανανέωση των Συμβάσεων των 8μηνιτών, παράνομη και την πληρωμή των εργαζομένων για δουλειά που έχουν ήδη προσφέρει, εκτιμά ότι:

Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι πρόδηλες και ακέραιες. Από το 2016 είχαμε και πάλι προειδοποιήσει για τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η πολιτική τους.

Απαιτούσαμε από τότε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, που δεν ήρθαν στους δήμους από κανένα παράθυρο, αλλά μέσα από τους δρόμους της μακροχρόνιας ανεργίας και από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Ήρθαν ως συμβασιούχοι, γιατί η πολιτική διαδοχικά των κυβερνήσεων και των μνημονίων  απαγόρευσε τις μόνιμες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού στους δήμους από το 2011.

Αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, νεκροταφείων, να αποδιαρθρώνονται, προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Καλούμε, έστω και τώρα, με βάση και αυτές τις απαράδεκτες εξελίξεις, την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Να μη διανοηθεί να αφήσει τους δήμους και τις υπηρεσίες Καθαριότητας κατακαλόκαιρο γυμνές από προσωπικό και να αναλάβει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ να μη διανοηθούν να ποινικοποιήσουν το μεροκάματο των εργαζομένων. Το δούλεψαν και δεν το έκλεψαν από κανέναν!

Με βάση και τα παραπάνω γεγονότα, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το κύμα των αντιλαϊκών μέτρων, κυβέρνησης-κεφαλαίου, δεν αφήνει κανέναν αλώβητο. Οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα βάλουν τέρμα στην πολιτική που ακυρώνει τη ζωή τους και τη λειτουργία των δήμων».  

Το θέμα πέρασε με 28 θετικές ψήφους, 1 λευκό, 2 αποχές και 2 αρνητικές ψήφους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Για το δεύτερο ψήφισμα για την επίθεση του περιφερειακού συμβούλου Θάνου Τζήμερου στην περιφερειακή σύμβουλο του ΚΚΕ Αλεξάνδρα Μπαλού, ο κ. Μουκουβίνας έκανε την παρατήρηση ότι «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε κομματικά καλούπια. Στην συνεδρίαση εκείνη αντιπεριφερειάρχες βουτήξανε τον ψηφισμένο Τζήμερο και να τον πετάξανε σαν τσουβάλι έξω. Δημοκρατία δεν είναι ο αντιπεριφερειάρχης που έχει ψηφιστεί για άλλο λόγο, να πετάξει κάποιον έξω. Το φασιστοειδές έκανε αυτό που έκανε. Όμως και ο δημοκράτης που τον πέταξε με τις κλωτσιές έξω δεν έκανε σωστά. Το ψήφισμα είναι μισό».

Ο κ. Παπανικολάου απάντησε ότι «από την ενημέρωση που έχουμε από την περιφερειακή σύμβουλό μας τα γεγονότα έγιναν όπως ειπώθηκαν. Αυτό που λέει ο κ. Μουκουβίνας δεν ισχύει. Μετά το γεγονός έγινε ψηφοφορία στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η αποβολή του από την διαδικασία. Αυτός αρνήθηκε και τον έβγαλαν έξω σηκωτό, υλοποιώντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και κατά τη γνώμη μου κακώς τον έβγαλαν σηκωτό. Έπρεπε να τον βγάλουν ασήκωτο. Όσο για το συμβάν στη Βουλή με τον Κασιδιάρη είναι σίγουρα κατακριτέο και θα μπορούσε να είναι αντικείμενο άλλου ψηφίσματος, το οποίο και θα υπερψηφίσουμε».

Ο κ. Ζούτσος σημείωσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπαίνουν στη ζυγαριά και στην πολιτική αφήγηση του καθενός και δεν μπορεί κανείς να έχει μνήμη χρυσόψαρου. Είχε προηγηθεί ον-κάμερα η επίθεση του γνωστού μπρατσαρά στον αέρα. Χαστούκισε γυναίκα, ενώ πρόσφατα πάλι μια γυναίκα είναι το θύμα ενός άντρα. Όταν έγινε το δημοψήφισμα του ναι και του όχι έμπαινε μπροστά, έσκιζε αφίσες και είχε τρομοκρατήσει όλο τον κόσμο. Είχε όλα τα κανάλια με τη μεριά του και προσπαθούσε και προσπαθεί να φιμώσει όλους τους εργαζόμενους. Ήθελε να προκαλέσει για να τραβήξει επάνω του τη δημοσιότητα».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου καταγγέλλει την άθλια και θρασύδειλη συμπεριφορά του γνωστού φασιστοειδούς Τζήμερου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος αφού πρώτα έσκισε αφίσες που καλούσαν τους εργαζομένους στην απεργία στις 17 Μάη, στη συνέχεια προπηλάκισε και χτύπησε την Αλεξάνδρα Μπαλού, περιφερειακή σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και στέλεχος του ΚΚΕ που του ζήτησε το λόγο.

Πρόκειται για έναν σεσημασμένο, υστερικό εχθρό των αγώνων του λαού, ο οποίος κατ’ επανάληψη προκαλεί, δημιουργεί επεισόδια και εκφράζει το μίσος του απέναντι στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Περιστερίου καταδικάζουν τέτοιες ή παρόμοιες φασιστικές συμπεριφορές και δηλώνουν ότι στο Δήμο Περιστερίου, στο Δήμο των Προσφύγων και των μεταναστών, στο Δήμο των αγώνων και των θυσιών ο φασισμός όπως και αν εμφανίζεται δεν έχει πέραση».

Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Σε αυτό αρχικά ήταν να προστεθεί παράγραφος καταδίκης της επίθεσης του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής στο βουλευτή Νίκο Δένδια. Τελικά το θέμα αυτό κατατέθηκε ως ξεχωριστό ψήφισμα και ψηφίστηκε ομόφωνα.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου ακολουθώντας την πάγια τακτική του καταδικάζει την βία από την φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή εναντίον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια». Κι αυτό το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα.