Πρόσφατα άρθρα

Απρίλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

στο Δημαρχειο Περιστερίου, από τον Σύλλογο Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Την Κυριακή 10 Απριλίου, ο Σύλλογος Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής, διοργάνωσε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, Παναγή Κουμάντου, με τίτλο «Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου (1815-1883)». Τον πρώτο Μεσσήνιο πρωθυπουργό. Τον πολιτικό που έγινε δέκα φορές πρωθυπουργός. Τον πολιτικό που διπλασίασε σχεδόν, αναίμακτα, τα σύνορα της χώρας. Τον πολιτικό με το σπουδαίο θεσμικό έργο. Ταυτόχρονα όμως τον πολιτικό που οι Έλληνες ιστορικοί έχουν αφήσει περίπου στο περιθώριο…» όπως τονίστηκε στην εκδήλωση.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περιστερίου, παρουσία του Δημάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη και πολλών άλλων εκλεκτών καλεσμένων.

Την εκδήλωση αρχικά χαιρέτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Πανόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους παρεβρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, έδωσε τον λόγο στον κ. Παχατουρίδη, ο οποίος είπε:

«Το Περιστέρι, η πόλη που έχει δείξει πόσο φιλόξενη είναι και πόσο επενδύει σε πνευματικές και πολιτισμικές δράσεις και εκδηλώσεις,  αυτή τη φορά με μεγάλη χαρά, χαιρετίζει την ιστορικής υφής και σημασίας, σημερινή παρουσίαση του βιβλίου σας, γέννημα της Καλαμάτας, αγαπητέ κ. Κουμάντο, που είναι αφιερωμένο στην ιστορική φυσιογνωμία του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

Η Πελοπόννησος έχει το δικό της μεγάλο και ξακουστό μερίδιο στην Ελληνική ιστορία και στα πολλά και σημαντικά κεφάλαια που την απαρτίζουν.

Σε ένα από αυτά που κατέχει και σημαίνουσα θέση, ανήκει το χάρη σε ‘σας, κύριε Κουμάντο, τιμώμενο βιβλιογραφικά πρόσωπο, του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Του Μανιάτη πολιτικού που διέγραψε πορεία έργου και μόχθου, στις τόσο ευαίσθητες και δύσκαμπτες μεταβατικές εποχές, που διαδέχθηκαν την απελευθέρωση της Ελλάδας, μετά  την μακρά και οδυνηρή της άλωση από τον βάρβαρο Οθωμανό κατακτητή.

Είναι τιμή μας να αναδεικνύουμε ιστορικές Ελληνικές προσωπικότητες, όπως εν προκειμένω του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, που αφιερώθηκαν με το έργο και την οξυδέρκειά τους στην πολύπαθη πατρίδα και στην πολύτιμη προσφορά ειρήνης και εσωτερικών ισορροπιών, χάριν των τυραννικά δοκιμασμένων Ελλήνων αδερφών τους.

Πολλά «μπράβο» αξίζουν λοιπόν ανεπιφύλακτα, σε εκείνους που γνωρίζουν να μελετούν και καταφέρνουν να αποτυπώνουν και να βγάζουν στο φως, όπως εσείς, όσα και όσους στήριξαν, ως καταλύτες, με την πορεία, τους αγώνες και τη διαδρομή τους, τα δύο πανίσχυρα για την πατρίδα μας στατικά μεγέθη, που χαρακτηρίζουν και κάνουν μοναδικά περήφανους, το Ελληνικό Έθνος και τον Ελληνικό λαό.

Μεγέθη που δεν είναι άλλα από την ιστορία μας και τον πολιτισμό  μας.

Σε αντίθεση μάλιστα, με πολλούς άλλους, υπέρτερους μεν αριθμητικά λαούς, ανιστόρητους όμως και πολιτισμικά ελλειμματικούς.

Αγαπητέ Κύριε Κουμάντο,

ως Δήμαρχος Περιστερίου και εκπρόσωπος της τοπικής μας κοινωνίας, που με σθένος, αίσθημα ευθύνης και τιμή περίσσια, εξακολουθώ για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, να κατευθύνω αυτοδιοικητικά τούτη την πόλη, που τόσο αγαπώ και τόσο με εκφράζει, θέλω να σας ευχαριστήσω. Επικροτώντας τη δυνατότητα της ιστορικής διαφώτισης που περίτεχνα και επιτηδευμένα εξασφαλίζετε με το παρόν βιβλίο. Και μέσα από αυτό μαγνητίζετε την φιλομάθεια, στον κάθε Έλληνα που ψάχνει και νοιάζεται να μάθει και να εντρυφήσει στην Ελληνική ιστορία, καθώς και στα πολύπλοκα μα και ηρωικά μονοπάτια της.

Διότι πιστεύω και πάλι θα το επαναλάβω με έμφαση, πως η ιστορία και ο πολιτισμός μας, αποτελούν αδιαπραγμάτευτα τους δύο βασικότερους πυλώνες του οικοδομήματος του Έθνους μας.

Η Μεσσηνία και ειδικώτερα ο Σύλλογος Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής, με πάμπολλα μέλη του να πηγάζουν από τους κόλπους και της δικής μας κομβικής για όλη τη Δυτική Περιφέρεια και όχι μόνον, αγαπημένης πόλης, δικαιώνονται με περηφάνια για τα βήματα που χαράξατε, ως άξιος αυτοδιοικητικός, συνδικαλιστικός, κοινωνικός και συγγραφικός παράγων και συντελεστής, φίλε Παναγή Κουμάντο.

Για το συγκεκριμένο συγγραφικό σας δημιούργημα, που από σήμερα ανοίγει τα φιλόδοξα πανιά του, και αποτυπώνει μέσα από τη δική σας οπτική στοχαστική προσέγγιση, τα βαθυπέλαγα ταξίδια της πλούσιας, ένδοξης και αστείρευτης Ελληνικής μας ιστορίας,