Πρόσφατα άρθρα

Απρίλιος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Ανοίγοντας το f.b., εμφανίζεται η ερώτηση, τι σκέφτεστε σήμερα; Και να μη θέλεις να βάλεις το  μυαλό σου να δουλέψει ή να μη θέλεις να σκεφτείς ό,τι είδες την προηγούμενη μέρα, σε κινητοποιεί. Ίσως κάνει κι ένα καλό. Λοιπόν, προχθές, στο Ίδρυμα της Βουλής είχε την έκθεση για την Ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα από το 1974 μέχρι το 1990. «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-1990».
Για όλες εμάς, τις γυναίκες που μεταδικτατορικά ζήσαμε την ένταση της πολιτικοποίησης αλλά και του γυναικείου κινήματος στην διεκδίκηση κάποιων δικαιωμάτων που όχι μόνο η χούντα αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της δεξιάς δεν έβλεπαν ότι πρέπει να λυθούν, ήταν μια εμπειρία. Όλες οι κινητοποιήσεις τις νεαρής μας ηλικίας εμφανίστηκαν μπροστά μας και η νεαρή μας ηλικία βέβαια. Σαν μια ταινία. Γυναίκες όλων των ηλικιών βγήκαν στους δρόμους, πολλές γυναίκες και διαφόρων κινήσεων, συλλόγων, ομάδων, με αυτοσχέδια πλακάτ, πολύχρωμα πανώ, με τη γροθιά υψωμένη, φωνάζοντας, τραγουδώντας, διεκδικώντας.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είχε διαμορφωθεί ένα νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ισότητας των φύλων. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης ζούσαν οι Ελληνίδες νοικοκυρές, εργάτριες, εργαζόμενες, επιστήμονες στους χώρους εργασίας, στον ιδιωτικό χώρο και στο δημόσιο. Έτσι, τα συνθήματα ήταν ανάλογα. «Η ισοτιμία κερδίζεται με αγώνες, – Η γυναίκα πρωταγωνίστρια, όχι θεατής στη ζωή, – Ισότητα, – Η πόλη είναι και δική μας, – Αντισύλληψη, – Το σώμα μας ανήκει – και βέβαια συνθήματα για την Κοινωνική Αλλαγή που θα  φέρει την ισότητα (;), Συμμετοχή στα κοινά και Το προσωπικό είναι πολιτικό», κ.α.

Δέκα χρόνια περίπου κινητοποιήσεων, διεκδικήσεων, έντονων αντιπαραθέσεων που έφεραν κάποιες αλλαγές όπως τη συνταγματική κατοχύρωση της Ισότητας των φύλων και αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, τις ποσοστώσεις κ.α.

Η εκδοτική δραστηριότητα της εποχής εκείνης υπήρξε ανάλογη της πολιτικοποίησης. Πολλά περιοδικά, βιβλία, γυναικείες εφημερίδες, μπροσούρες, που κάνουν γνωστές τις θέσεις των γυναικών, γίνονται πεδίο προβληματισμού, ανταλλαγής ιδεών, καταγγέλλουν το ρατσισμό, την ανδροκρατία, διεκδικούν την αυτονομία του γυναικείου κινήματος, τη διαταξικότητά του.

Εποχή ζωντανή, πολύχρωμη, νεανική, που διάβαζες, διεκδικούσες, κέρδιζες, μορφωνόσουν, εποχή του δημόσιου χώρου που ζητούσαμε κι εμείς να μας υπολογίζουν για τις αποφάσεις που μας αφορούσαν. Να αποφασίζουμε κι εμείς για τον εαυτό μας γιατί «το σώμα μας, μας ανήκει».

Αντιδράσεις επίσης υπήρχαν για τα καλλιστεία της εποχής, γιατί είναι «παζάρι σάρκας», για τα καμάκια, για τη βία και τους βιασμούς, εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, την Ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο, για το Πολυτεχνείο και για πολλά επίκαιρα θέματα.

Όλα αυτά ξύπνησαν, από την πολύ όμορφη έκθεση της Βουλής. Πλήθος γυναικών είχαν συγκεντρωθεί για να τη δουν, όλων των ηλικιών. Και οι μεγαλύτερες που έζησαν εκείνα τα χρόνια και θυμήθηκαν τους αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση αλλά και μικρότερες, οι νέες αυτής της εποχής της κρίσης στην Ελλάδα. Αυτές, που όλα αυτά τους φαίνονταν περίεργα και μας ρωτούσαν πώς αισθανόμαστε βλέποντάς τα, που δεν ζουν αντίστοιχες καταστάσεις.

Οι εποχές βέβαια άλλαξαν, παρήλθαν πολλά χρόνια από τότε, πολλά προβλήματα ταλανίζουν την εποχή μας. Οι άνθρωποι σήμερα αναθέτουν τη λύση των προβλημάτων σε άλλους, νομίζουν ότι ψηφίζοντας λύνουν τα προβλήματά τους, άλλοι θα τους τα λύσουν. Αποτέλεσμα της εποχής του καταναλωτισμού και της ψεύτικης ευημερίας. Μέχρι εκεί. Τα θέματα που άπτονται στις σχέσεις των φύλων έχουν υποβαθμιστεί, οι γυναίκες είναι σήμερα, πιστεύω σε χειρότερη θέση απ’ αυτή που είμαστε εμείς. Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες αλλά οι υποχρεώσεις του σπιτιού επιστρέφουν σ’ αυτές. Τα θέματα χειραφέτησης θεωρούνται όχι τόσο σημαντικά μπροστά στα θέματα τα οικονομικά, η ισότητα και ό,τι άπτεται μ’ αυτή, γίνεται αντικείμενο αστείου.

Βέβαια έχουν κερδηθεί πολλά, το φ.κ. έχει μπολιάσει συνειδήσεις αλλά και άλλα προβλήματα εμφανίζονται στις νέες συνθήκες και με την έλευση των προσφύγων στη χώρα μας και αλλού.

Σήμερα υπάρχουν γυναικείες σπουδές στα Πανεπιστήμια, διοργανώνονται συνέδρια, σεμινάρια όπως και άλλες δράσεις με πρωτοβουλία της ΕΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών. Έτσι, υλοποιούνται προγράμματα από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την προώθηση πολιτικών ισότητας.

Τσουμπού Γιούλα

Εκπαιδευτικός

Μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες»