Πρόσφατα άρθρα

Απρίλιος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιούν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ΔΙΑΤΡΑΝΩΣΑΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
ΤΩΝ 13ο-33ο ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα μαζί την περασμένη Τετάρτη 24 Μαΐου, στο αμφιθέατρο των 13ο και 33ο Δημοτικών σχολείων που φοιτούν, έστειλαν δεκάδες μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για έναν καλύτερο κόσμο με ειρήνη χωρίς πολέμους!
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ και ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ με συμμετοχή μαθητών ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων, του Προϊστάμενου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αθήνας, Αδάμ Στάμου, γονέων, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων φορέων της πόλης. Τα παιδιά με την ευαισθησία που τα διακρίνει, μέσα από δράσεις και μουσικοθεατρικά δρώμενα με παντομίμα, μίλησαν για  ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη και πολιτισμό, σε σκηνοθεσία – χορογραφία – παιδαγωγική δραματουργία της δασκάλας της ΣΤ’ 3 τάξης του 30ου Δημοτικού σχολείου Περιστερίου, Ειρήνης Ιακώβου.
Οι πρόσφυγες μαθητές, κατέφθασαν από τη δομή του Σκαραμαγκά με λεωφορεία και συνοδευόμενα από τους γονείς τους και τους ανθρώπους που επιβλέπουν και βοηθούν τους μικρούς πρόσφυγες στις μετακινήσεις τους κι αφού κάθισανστις θέσεις τους στο αμφιθέατρο, ξεκίνησε η εκδήλωση «Αγωνιστείτε για την Ειρήνη».

Ο Διευθυντής Παναγιώτης Λουκίδης, στο σύντομο χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της «Έλλης Αλεξίου» Ζήση Καπράνα, που τόνισε μεταξύ άλλων πολλών, ότι:

«Για τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας η θέση των παιδιών δεν είναι οι καταυλισμοί, οι παγωμένες μέρες και νύχτες σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα, οι δρόμοι.

Είναι η στέγαση με ανθρώπινες συνθήκες, η φροντίδα για σίτιση και η εκπαίδευσή τους μαζί με τους συνομηλίκους τους. Γιατί η θέση όλων των παιδιών ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, καταγωγή είναι στις δομές της τυπικής εκπαίδευσης. Γιατί οι μνήμες μας είναι ζωντανές. Εμείς οι εκπαιδευτικοί που ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, εγγόνια και δισέγγονα προσφύγων, παιδιά και εγγόνια μεταναστών, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές που κηρύττουν το φόβο και το μίσος…».

Κλείνοντας ο κ. Καπράνας τόνισε: «Θα σταθούμε στο πλευρό των προσφυγόπουλων για να τα προστατεύσουμε από τις πολιτικές αποκλεισμού και από το δηλητήριο του μίσους. Παιδεία σημαίνει ανθρωπιά για τους αδύναμους, δημοκρατία, συνεργασία και αλληλεγγύη. Με αυτές τις διαχρονικές αξίες θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας…».

Ακολούθησε χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου και αμέσως μετά τα μουσικοθεατρικά δρώμενα των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 30ου Δημοτικού σχολείου Περιστερίου.

Τραγούδι ακαπέλα από τον μαθητή Δημήτρη Αττάλιαλη «Το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό»

Θεατρικό: «Πρόσφυγες» της Διδούς Σωτηρίου από μαθητές της ΣΤ’ τάξης.

Ποίημα: «Πατρίδα» από τους μαθητές, Άρη Γεωργιτσόπουλο και Παναγιώτη Κοκοράκη.

Δρώμενο ομαδικό: «Φοβερό», ποίημα από τη μαθήτρια Μαριέτα Βαλληνδρά, δρώμενο, σωματικό θέατρο: «Εφημερίδα».

Ακολούθησε κι άλλη απαγγελία ποιήματος: «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος» από το μαθητή, Διονύση Γιαννόπουλο.

Ποίημα ομαδικό, γραμμένο από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης με τίτλο «Ο Γιάμι από την Αγραπιδιά» που απήγγειλε ο Ηλίας Κατσούδας.

Ομαδικό δρώμενο: «Μην της το πείτε, να της το πείτε».

Ποίημα ομαδικό γραμμένο από τα παιδιά με τίτλο: «Παιδάκια».

Ακολούθησε βίντεο με θέμα: «Πρόσφυγες».

Μετά ομαδικό δρώμενο, σωματικό θέατρο, παντομίμα: «Καράβι», «Έγια μόλα έγια λέσα», μουσικοκινητικό δρώμενο, «Ο κακός Γιάννης», ομαδική δράση σαρκασμού και «Τα μαγκάκια» ομαδική δράση υπαινιγμού.

Στους χώρους έξω από το Αμφιθέατρο των 13ο-33ο Δημοτικών σχολείων οι προσερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα των μικρών μαθητών που απεικόνιζαν τις άσχημες στιγμές των προσφυγόπουλων μέχρι να πατήσουν στα ελληνικά νησιά, αλλά και εικόνες που μιλούσαν για ειρήνη και αδελφοσύνη όλων των λαών της Γης!